سازمان غذا و دارو ایران در ۱۵ اسفند ۱۳۸۹ در شورای عالی اداری تصویب و تشکیل شد. مسئولیت این سازمان بر عهده معاون غذا و داروی وزارت بهداشت میباشد.
شیوههای حمایت از سلامت مردم در مواجهه با فراوردههای آرایشی و بهداشتی و نیز مواد غذایی فرایند شده و راهکارهای کاهش انگیزههای قاچاق و جلوگیری از قاچاق با پیگرد جعل آرم وزارت بهداشت روی لوازم بهداشتی و آرایشی، از سوی سازمان غذا و دارو مورد بررسی قرار دارد و نظارت و کنترل وضعیت با کمک مجامع صنفی و ارگانهای ذیربط ازجمله اقدامات سازمان غذا و داروی ایران میباشد.
بر اساس مصوبه شورای عالی اداری وظائف این سازمان عبارتند از:
- تدوین و ارائه سیاستها، برنامهها و خطمشیهای دارویی، غذایی، آشامیدنی، آرایشی، بهداشتی، بیولوژیک،شیر خشک، تجهیزات، اقلام و ملزومات پزشکی مصرفی و غیرمصرفی و اقلام بستهبندی و اسباببازی.
- صدور پروانهها و مجوزهای بهداشتی ساخت و ورود مواد، فراوردهها و اقلام یادشده.
- تعیین شرایط صدور، تمدید، لغو موقت و دائم مجوزها و پروانههای آزمایشگاههای کنترل غذا و دارو.
- تعیین مبانی خدمات دارویی و آزمایشگاهی و تعیین تعرفههای دولتی و خصوصی مربوط.
- احیاء مصرفداروهای گیاهی و گسترش استفاده از آن.
با توجه به نیاز این سازمان به بازرسان آموزش دیده از سال ۱۳۹۰ دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران آغاز به تأسیس رشته نظارت بر امور دارویی در مقطع کارشناسی ارشد نمود. رشته نظارت بر امور دارویی یک رشته بین رشتهای در مقطع کارشناسی ارشد میباشد که زیرمجموعه ای از کنترل و تضمین کیفیت دارو میباشد. هدف از ایجاد این رشته تربیت دانشجویان برای تأمین بازرسان سازمان غذا و دارو و معاونتهای زیر مجموعه آن و کارشناسان تضمین کیفیت در بخش صنعت داروسازی میباشد، که پیش از این نیاز به این افراد در بخش دارویی احساس میشد. سازمان غذا و دارو با همکاری پلیس نیروی انتظامی، اصناف مرتبط و گمرکات ایران کنترل و جلوگیری از تقلب و قاچاق در لوازم آرایشی و بهداشتی، تجهیزات پزشکی و داروها را بهانجام میرسانند.
اداره مواد غذایی، آشامیدنی، آرایش و بهداشتی
وظیفه اصلی این اداره نظارت بر تولید، کنترل، صدور مجوزهای بهداشتی محصولات غذایی و آشامیدنی، آرایش و بهداشتی تولید داخل و وارداتی بهمنظور اطمینان از کیفیت و ایمنی و سلامت محصول مطابق با معیارهای ملی مصوب و ضوابط جاری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی میباشد.